Opleidingsorkest

Het opleidingsorkest (circa 30 leden) bestaat uit leerlingen die inmiddels het A-diploma HaFaBra hebben behaald. Om dit diploma te behalen heb je gemiddeld  2 jaar les gehad. Het doel van het opleidingsorkest is om de leerlingen op te leiden tot het niveau van het Groot Orkest (hiervoor is het B-diploma nodig). Het opleidingsorkest staat sinds september 2016 onder leiding van Manuel de Wijs

Repetitie is op vrijdagavond van 18.45 tot 19.45 in het repetitielokaal achter Café de Harmonie. De werken die gespeeld worden door het opleidingsorkest worden mede door een delegatie uit het orkest uitgezocht. Gezien de leeftijdscategorie (gemiddeld tussen de 12 en 24 jaar) mag gesteld worden dat het repertoire eigentijds is. Het opleidingsorkest heeft regelmatig optredens in de regio en neemt ook deel aan (landelijke) concoursen.

Dirigent

manuel de wijs

Sinds het seizoen 2015-2016 staat het Opleidingsorkest onder leiding van Manuel de Wijs. Manuel studeerde trombone aan het Conservatorium te Tilburg. Zijn docent daar was Henri Aarts, destijds solo trombonist van het Brabants orkest. Ruim 10 jaar was Manuel trombonist bij de Koninklijke Landmacht. Eerst bij het Trompetterkorps Bereden Wapens en later bij de Regimentsfanfare Garde en Grenadiers, een onderdeel  van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Hiermee verzorgde hij optredens in zowel binnen als buitenland. In het Pentagon, het Witte Huis, Canada, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Engeland maar in het bijzonder ook in 2009 in Afghanistan om te spelen tijdens kerst voor de troepen aldaar.

Naast Defensie speelt Manuel bij de Nassauharmonie in Breda, remplaceert bij orkesten en speelde met tal van Nederlandse artiesten (o.a. Guus Meeuwis,, Willeke Alberti, Belle Perez...voor de rest van de lijst moet u Manuel maar eens vragen). Hij dirigeert reeds 5 jaar de Chaamer kapel en valt zo nu en dan in bij andere orkesten.

BBS Jeugdfestival

Sinds 1994 organiseert Brass Band Schoonhoven het landelijke BBS Jeugdfestival. Tijdens de 17e versie van het festival in 2010 heeft het opleidingsorkest de eerste prijs gewonnen met een puntentotaal van 89,5 punt. Na deze fantastische prestatie onder leiding van Ad van Groesen is ook de "Kees Platerink Wisseltrofee" (hoogste puntenaantal over de gehele dag) door de jury toegekend aan het opleidingsorkest van Harmonie Terheijden.

TEMA

Het opleidingsorkest van Harmonie Terheijden heeft in 2008 deelgenomen aan het TEMA. Dit staat voor Tielen Entertainment en Music Award) .Het orkest heeft in haar afdeling onder leiding van dirigent Leo Simons een eerste prijs behaald. Na thuiskomst is dat uiteraard gevierd met een 'klein feestje'.