Opleidingsorkest

Het opleidingsorkest (circa 30 leden) bestaat uit leerlingen die inmiddels het A-diploma HaFaBra hebben behaald. Om dit diploma te behalen heb je gemiddeld  2 jaar les gehad. Het doel van het opleidingsorkest is om de leerlingen op te leiden tot het niveau van het Groot Orkest (hiervoor is het B-diploma nodig).

Repetitie is op vrijdagavond van 18.30 tot 19.45 in het repetitielokaal achter Café de Harmonie. De werken die gespeeld worden door het opleidingsorkest worden mede door een delegatie uit het orkest uitgezocht. Gezien de leeftijdscategorie (gemiddeld tussen de 12 en 24 jaar) mag gesteld worden dat het repertoire eigentijds is. Het opleidingsorkest heeft regelmatig optredens in de regio en neemt ook deel aan (landelijke) concoursen.

Dirigent

Vanaf het seizoen 2019-2020 staat het Opleidingsorkest onder leiding van Jan van den Brandt.

BBS Jeugdfestival

Sinds 1994 organiseert Brass Band Schoonhoven het landelijke BBS Jeugdfestival. Tijdens de 17e versie van het festival in 2010 heeft het opleidingsorkest de eerste prijs gewonnen met een puntentotaal van 89,5 punt. Na deze fantastische prestatie onder leiding van Ad van Groesen is ook de "Kees Platerink Wisseltrofee" (hoogste puntenaantal over de gehele dag) door de jury toegekend aan het opleidingsorkest van Harmonie Terheijden.

TEMA

Het opleidingsorkest van Harmonie Terheijden heeft in 2008 deelgenomen aan het TEMA. Dit staat voor Tielen Entertainment en Music Award) .Het orkest heeft in haar afdeling onder leiding van dirigent Leo Simons een eerste prijs behaald. Na thuiskomst is dat uiteraard gevierd met een 'klein feestje'.